Schimmels zijn vervelend, onhygiënisch en zelfs schadelijk voor de gezondheid. Wanneer je schimmels ziet is het ook een goed moment om actie te ondernemen en deze te verwijderen. Vaak is schimmel eenvoudig te herkennen aan de clusters van zwarte spikkels of donkere plekken op muren en plafonds. Maar schimmels kunnen ook op kledingstukken en het beddengoed voorkomen. Wat kun je dan doen om deze te verwijderen? In dit blog vertellen wij daar meer over.

Hoe komt schimmel in kleding terecht?

Schimmels zijn levende organismen die dol zijn op vochtige plekken. Ze hechten zich vrij eenvoudig aan muren, plafonds en textiel en vermeerderen zich door middel voor spoorvorming. Die spikkels en vlekken die je ziet laat dit proces duidelijk zien. Wanneer je kleding in een kledingkast opbergt en deze kledingstukken een langere tijd niet draagt, heeft de witte schimmel de kans om dit kledingstuk als hun nieuwe thuisbasis te zien. Vooral als het in de kamer waar de kledingkast staat erg vochtig is. Ook als je vochtige kledingstukken opbergt krijgt de schimmel een kans om zich te nestelen. Laat je kleding dus goed drogen voordat je het in de kast hangt. Of gebruik een goede wasdroger!

Het voorbeeld

Je hebt heel wat jurkjes in de kast hangen, maar je trekt vrijwel altijd hetzelfde aan. Sommige jurkjes lenen er zich ook niet voor om elke dag aan te trekken en die wil je dan ook het liefst bewaren voor speciale gelegenheden. Maar het is enorm vervelend dat je op het moment dat je het jurkje wilt aantrekken ontdekt dat er schimmels aanwezig zijn. Vaak ruik je het al, want schimmels geven een muffe geur af. Maar ook zwarte spikkels of donkere vlekken kunnen schimmels zijn. De prullenmand begint bij wijze van spreken al te klapperen, want je denkt dat je het kledingstuk niet meer kunt gebruiken en dat je het moet weggooien. Maar dat is helemaal niet nodig!

Schimmels uit kleding verwijderen

Schimmels kun je vrij eenvoudig verwijderen door de kleding te wassen. Let er dan wel op dat je een goed wasmiddel met wasverzachter gebruikt. Je kunt er ook voor kiezen om het wasmiddel te combineren met schoonmaakazijn. That should do the trick! Na de wasbeurt kun je de kleding weer met een gerust hart aantrekken. Want de vieze vlekken zijn weg de muffe geur is verdwenen.

Gezondheidsklachten

Niet alleen de vlekken en vieze geuren zijn stoorzenders, maar een schimmel kan ook gevaarlijk zijn. Zowel de witte schimmel als de zwarte schimmel kunnen uiteenlopende gezondheidsklachten veroorzaken. Van milde klachten, zoals jeukende ogen en een geïrriteerde huid tot aan ernstige luchtwegproblemen en astma. Schimmels die in kleding zitten zullen allereerst voor jeuk en een geïrriteerde huid zorgen. Er zijn zelfs cases waarbij witte schimmels voor brandwonden en beschadigd weefsel kunnen zorgen. Dat wil je natuurlijk voor zijn! Let er dus goed op dat je kleding schimmelvrij is voordat je jouw favoriete shirt of jurkje weer uit de kast trekt. Dat voorkomt een hoop problemen.